Perfectionisme & Faalangst

Er wordt over het algemeen positief gereageerd als je zegt dat je perfectionistisch bent. Dit gaat vaak samen met kwaliteiten als verantwoordelijkheidsgevoel, hard werken, de puntjes op de i zetten en loyaal zijn aan iets of iemand. Het zijn de mensen die niet snel opgeven of zomaar genoegen nemen met iets. Het kan net altijd iets beter.

Er zit ook een andere kant aan, wat de buitenwereld vaak niet ziet. Er ligt een vrij intense innerlijke criticus aan ten grondslag die niet snel tevreden is en je tot het uiterste drijft.

Mensen die perfectionistisch zijn, zijn meestal behoorlijk onzeker over zichzelf en hun mogelijkheden. Dit varieert van geen fouten willen maken tot faalangst. Het is leuk om jezelf wat uit te dagen, alles uit jouw mogelijkheden en kwaliteiten te halen. Alleen wanneer je steeds tot het uiterste gaat om de perfecte resultaten te behalen en je daarvoor de waardering en bevestiging van een ander zoekt; draagt het dan nog wel bij aan de kwaliteit van jouw leven?

In deze maatschappij wordt perfectie nagestreefd en beloond. Hoe realistisch is het om zo’n beeld na te streven en wat voor invloed heeft dat op jou gehad?

 

 

Het is interessant om te ontdekken waarom en waar je perfectionisme inzet. Is dat vooral op sociaal gebied, werkgebied of sijpelt het in meerdere gebieden door? Waar heb/had jij het gevoel dat je niet kon voldoen aan de eisen, wensen en verwachtingen van de omgeving? En was perfectionisme en hard werken voor jou de manier om daar iets aan te veranderen?

Dan ben je waarschijnlijk meestal niet trouw aan jezelf en kies je vaak vanuit angst en onzekerheid. Eenmaal in dit patroon is het moeilijk om iets los te laten en word je er al snel in vastgezogen. Perfectionisme schiet daarmee de daadwerkelijke kwaliteiten die jij hebt voorbij, omdat je er volledig door gecontroleerd wordt en jij zelf het effect ervan bent.

Als perfectionisme een manier van leven is geweest die je veel heeft gebracht, kan het spannend zijn om dit los te laten. Zelfs op het moment dat het tegen je gaat werken. We identificeren ons vaak met onze aangeleerde kwaliteiten (coping mechanismes) en hebben geen idee wie we zonder zijn. We zijn bang om alles te verliezen waar we zo hard voor gewerkt hebben.

Dan komt het neer op vertrouwen, innerlijk weten en grenzen stellen. Keuzes maken die voor jou kloppen. Dat kan betekenen dat je dan heel andere dingen gaat kiezen dan je verwacht had of wat anderen verwacht hadden.

Hier kan tijd overheen gaan, of zelfs altijd een aandachtspuntje blijven. Je hebt er namelijk jaren over gedaan om perfect te worden in perfectionistisch zijn en spoileralert; je gaat ook zeker proberen om het niet meer perfectionistisch zijn perfect te doen;).

Wat is bij jou de rode draad waardoor je getriggerd wordt en perfectionisme in stand houdt? Op het moment dat je dat helder hebt, kun je stapje voor stapje jezelf uitnodigen om je imperfecte heerlijke zelf te zijn. Dit werkt door op je fysieke gestel, energielevel, levensvreugde en vrijheid ervaren.

Ook zin om jezelf te bevrijden van deze uitputtingsslag? Zonder alles eindeloos te analyseren en herkauwen, komt er helderheid in dit patroon en wat er anders mogelijk is. Samen vullen wij je rugzak met bruikbare tools, waardoor je dit ook in de praktijk kan brengen.

Bovenkant

KVK: 80604900
BTW-ID: NL003465381B54

Webmaster Gé Timmer
Foto's Daryl van Ewijk & Nicky de Kruijf.