Ontrafelen labels & diagnoses

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Als je zo naar dit lijstje kijkt, hoeveel labels en diagnoses heb jij dan?

Dit gaat van liefkozende uitspraken, tot karaktertrekken, van vage pijntjes tot chronische ziektes.

Er zijn diagnoses die ze geven, als ze er eigenlijk niet precies achter kunnen komen wat er speelt bijv. prikkelbaardarm syndroom en fibromyalgie. De erfelijke labels als een zwakke rug en platvoeten.

Hooggevoeligheid, ADHD, depressiviteit, angststoornis, OCD, burnouts… Deze maatschappij is gek op labels, diagnoses en hokjes.

Begrijp me niet verkeerd; ik zeg niet dat het onzin is of dat er niet daadwerkelijk fysieke, emotionele, mentale en energetische symptomen en klachten kunnen zijn. In tegendeel, de afgelopen 15 jaar heb ik zoveel verschillende klachten, symptomen en ontzettend veel pijn gehad, dat ik op een gegeven moment zelfs 10 diagnoses had. En eigenlijk allemaal chronisch en niets aan te doen. Met als kers op de taart een abonnement bij de apotheek…

Ik ben deze diagnoses en labels niet volledig gaan leven. Daar dank ik nog altijd de haptonoom voor waar ik tijdens mijn eerste diagnose onder behandeling was. Toen ik haar de diagnose vertelde, zei ze gelijk; ‘Je kan nu twee dingen doen; je leeft je leven alsof je deze diagnose bent of je bent nog steeds jij en je hebt deze diagnose. Je bent het niet, je hebt het.’

 

Bij iedere diagnose en label die volgde, herinnerde ik mij deze zin. Dat heeft mij geholpen om er altijd op een andere manier mee om te gaan. Ik ging op zoek naar mogelijkheden en de boodschap van mijn lichaam om niet zomaar aan te nemen dat het voor altijd zou zijn.

Ik besef mij heel goed dat dit een kwetsbaar onderwerp is, dat geen label, geen diagnose en geen pijn hetzelfde is. Hoe frustrerend is het om als aansteller te worden weggezet alleen omdat iets niet zichtbaar is?

Toch wil ik je uitnodigen om te kijken naar deze labels en diagnoses. Zit er een rode draad in?

Het kan ontzettend spannend zijn om dit te onderzoeken. Eerlijk gezegd vond ik het vrij oncomfortabel en confronterend en toch was het door iedere laag heen een cadeau waardoor ik steeds meer van mijzelf zag.

Ik ontdekte wat mijn potentieel was, wat ik zo lang had onderdrukt. Dit gun ik iedereen.

Ik creëer een veilige ruimte waar we dit kunnen ontrafelen en ik nodig je uit om je te laten verrassen door jezelf en de wijsheid van je lichaam.

Bovenkant

KVK: 80604900
BTW-ID: NL003465381B54

Webmaster Gé Timmer
Foto's Daryl van Ewijk & Nicky de Kruijf.