Loyaliteitsconflict

Als je je leven vanuit loyaliteitsconflict leeft, ben je eigenlijk altijd afgestemd op de ander. Als ik dit doe, hoe reageert die dan? Als ik dit kies doe ik daar dan iemand tekort mee? Je bent constant aan het bewegen tussen meerdere partijen en probeert iedereen tevreden te houden. Je draagt zo een verantwoordelijkheid die niet van jou is. Leven vanuit loyaliteitsconflict is vaak verweven door alle facetten in je leven, zonder dat je daar zelf echt bewust van bent. Het ontstaat meestal door gebeurtenissen uit de jeugd en van daaruit wordt het een manier van leven.

Dit betekent dat je, je leven vormgeeft vanuit externe motivatie en prikkels en dat je minder vertrouwt op je innerlijke motivatie en prikkels. Die moeten dan toch altijd wel even gecheckt worden bij iemand anders. Bij het leven vanuit loyaliteitsconflict is ‘vertrouwen’ het kernwoord. Je vertrouwt meestal meer op wat je om je heen waarneemt, dan op wat je zelf weet en wil kiezen. Hiermee kon je voor jezelf veiligheid creëren. Deze externe veiligheid creëren is een hele belangrijke factor in omgevingen die van zichzelf juist onveilig zijn. Denk bijv. scheidingen, ruzies, pesten, ziekte e.d.

Het is heel functioneel geweest tijdens het opgroeien.

Door in de jeugd al geleerd te hebben dat dit de meeste waarde, mogelijkheden en veiligheid creëert, is het stuk intern vertrouwen naar de achtergrond geschoven. Dit wordt extra versterkt door een maatschappij die ook gericht is op prestatie, sociaal gewenst gedrag en hard werken.

 

 

Je kan lang doorgaan op deze stand, want het is uiteindelijk de adrenaline waar je op beweegt. Tot er op een gegeven moment iets begint te wrikken en te wrijven in je. Dit kan van alles zijn van burn-out tot relatieproblemen, van ziekte tot gewoon iets anders willen kiezen.

Er sluimert iets in je dat weet dat er meer mogelijk is; en linksom of rechtsom het zal zijn weg naar buiten weten te vinden. Het punt is dat we het dan vaak eerst als iets negatiefs zien, omdat het zich niet altijd op de leukste manier presenteert.

We brengen in kaart waar je loyaliteitsconflicten in je leven ervaart. Het helder maken en erkennen van dit patroon creëert ruimte om andere keuzes te gaan maken. Stapje voor stapje dingen te veranderen en ontdekken wat jou hierbij helpt. Daarnaast kijken we ook welke kwaliteiten hier juist aanwezig zijn. Hoe je die op een andere manier kan inzetten, als een capaciteit die je leven makkelijker en leuker maakt.

We vullen je rugzak met bruikbare tools, waardoor je dit ook in de praktijk kan brengen.

Meestal betreft het vertrouwen in jezelf opbouwen en jezelf op waarde leren schatten. Dit vraagt tijd en oefening. Het is nieuw en daarmee voelt het in het begin vaak oncomfortabel waardoor we al snel weer geneigd zijn om voor het oude en bekende gedrag te kiezen. Dat mag erkend worden zonder te oordelen over jezelf. Vriendelijk en mild naar jezelf blijven is een belangrijk onderdeel van dit proces, waar ik je keer op keer toe uitnodig.

Dan komen we in een andere cirkel terecht van innerlijke motivatie, zelfvertrouwen, eigenwaarde, keuzes maken, grenzen stellen. We creëren helderheid over waarom je deed wat je deed. Door hier begrip voor te hebben kan het gevecht en de (zelf)veroordeling stoppen. Het verhaal krijgt steeds minder lading. Vanuit deze ruimte ga je steeds meer ontdekken wat het betekent en hoe het is om voor jezelf te kiezen. Jezelf te vertrouwen en jezelf vooral niet kleiner te maken voor wat er is gebeurd in het verleden

Bovenkant

KVK: 80604900
BTW-ID: NL003465381B54

Webmaster Gé Timmer
Foto's Daryl van Ewijk & Nicky de Kruijf.